Vragen? Bel: 0573-454625

Succesverhaal

Je kent ze vast wel, die pop-uppjes die maar op je scherm blijven terugkomen nadat je hebt gegoogled op een specifiek onderwerp. In mijn geval; goede voornemens, afvallen, dieet, gezonde leefstijl..
Het was november vorig jaar. Meerdere keren zag ik zo’n pop-uppje van Totalfit voorbij komen via Facebook. ‘Wil jij strak in je kerstpak?’ ‘Meld je dan nu aan!’ Alsof het zo moest zijn, want waarom wachten tot na de kerst.. Nog meer kilo’s die ik er daarna af zou moeten trainen. Nee, er waren NO EXCUSES meer. Ik mailde met Totalfit en binnen 5 minuten ontving ik een reactie van Saskia of ik diezelfde week nog tijd voor een intake/kennismaking met Michel had.
Ik zei tegen mijn man; wat heb ik gedaan, ik kom er nu niet meer onderuit. Ik ga het doen. Ik moet me deze week al melden! Niet alleen de strijd tegen de kilo’s ging ik aan maar ook met mezelf. Zo veel pogingen gedaan, zo vaak ging het dan toch weer mis. Elke keer weer die teleurstelling.. Waarom hield ik het niet vol? Waarom viel ik niet af? Ik wilde het zo graag..

Na mijn 2 zwangerschappen hoopte ik dat de kilo’s er vanzelf wel weer af zouden gaan. Beetje naïef, bleek wel achteraf :) in plaats daarvan kwamen er juist nog wat extra kilo’s bij. Het werd een vicieuze cirkel die ik zelf in stand hield met allerlei excuses en waar ik me ondertussen steeds ongelukkiger bij voelde. Dat wilde ik niet meer. Ik wist ook, na mijn reeds eerder ondernomen pogingen, dat als ik het dit keer wel wilde laten slagen ik daar misschien wel een beetje hulp bij nodig zou moeten hebben. Een stok achter de deur zodat ik niet na 2 weken de handdoek in de ring zou gooien.

Met Michel had ik het intakegesprek en hij legde uit wat het ‘programma’ inhield. Dat klonk allemaal prima. Zou dit dan voor mij gaan werken?
Hij stelde voorop dat ze het liever geen dieet wilde noemen. Diëten is namelijk niet goed. Buiten het feit dat je dan niet alle belangrijke voedingsstoffen tot je neemt, gaat het 9 van de 10 keer weer mis na een periode van afvallen. Het bekende jo-jo effect.
Nee, wat de sleutel van succes zou zijn (en is gebleken!) is bewust worden van je eetpatroon, eetgewoontes maar ook bewust worden van de hoeveelheid suikers en koolhydraten in producten waarvan ik dacht dat ik ze rustig iedere dag zou kunnen nuttigen! Uiteraard werd er een voedingsschema op maat gemaakt aan de hand van de bij de intake verkregen informatie en metingen en werd er berekend hoeveel calorieën ik op een dag zou mogen eten. In die zin een dieet maar wel een dieet waar ik alle belangrijke voedingsmiddelen binnen zou krijgen!
Alvorens we zouden starten met het programma, moest er eerst een duidelijk beeld worden gecreëerd. Dit middels een fit-test (pfff), bmi bepaling en wat andere metingen die ik al niet eens meer weet.. Oeps, dat was, naast dat ik sinds lange tijd behoorlijk aan het zweten kwam, even heel confronterend maar he, ik ben hier tenslotte niet voor niets!

De voedingsapp waarmee gewerkt wordt tijdens het ‘programma’  is daarbij het perfecte hulpmiddel om inzicht te krijgen en bewust te worden van je eetpatroon. Daarbij is in een schema te zien hoeveel percentage eiwitten, koolhydraten en vetten je reeds hebt genuttigd en je nog mag innemen totdat ik aan mijn max zou zitten. Het mooiste zou zijn om deze aan het einde van de dag allen rond de 100% te hebben. Een heel gepuzzel kan ik je vertellen. Ook confronterend om het structurele (ernstige) tekort aan eiwitten te zien. Ik had werkelijk geen idee.
Hoe dan ook, alles wat ik at, voerde ik vanaf toen in de app. Het was niet bedoeld om me tijdens de wekelijkse gesprekken te kunnen corrigeren met al mijn ‘extraatjes’ maar vooral om me te kunnen vertellen dat een crackertje of sultana tussendoor helemaal niet zo onschuldig is. Langzaam maar zeker werd het makkelijker en maakte ik de maaltijden net even wat anders. Belangrijkste; gezonder!

Naast mijn voedingsapp was het belangrijk om weer regelmatig te gaan bewegen en er werd afgesproken om 3x in de week te komen sporten. Dat zou een goede combinatie zijn voor mijn strijd tegen de kilo’s. Voor mij tevens belangrijk om weer conditie op te bouwen en me weer fit te voelen. Voor mij was al vrij snel duidelijk dat ik tijdens het vrije trainen niet alles zou geven. Het vergt behoorlijk wat discipline om daar tot je grenzen te gaan. Dus voor alle anderen; respect! Op naar de groepslessen. Ik heb de meeste lessen bijgewoond om zo te ervaren wat het beste bij me zou passen. Gelukkig een heel breed aanbod dus genoeg wat ik leuk vond! Maar eerlijk is eerlijk, de eerste weken vond ik heel moeilijk. Elke keer was het voor mij een drempel om in mijn sportoutfit naar binnen te gaan. Toch bleek na een aantal weken dat het sporten wat soepeler ging, jasjes wat beter dicht konden, mijn broek wat losser ging zitten (yes!) maar de weegschaal bleef maar staan.. Hoe kan dat nou? Ik deed zo mijn best! Ik was zo teleurgesteld.. Michel legde uit dat mijn lichaam klaarblijkelijk moest wennen aan zo’n enorme verandering en dat dat niet altijd direct op de weegschaal te zien is terwijl er toch veel verandering plaats vind. ‘Je bent niet jouw gewicht, Kitty!’ ‘Wees juist trots, het gaat zo goed! Ik heb echt wel even wat tranen gelaten en vaak gedacht dat het niet zou lukken. Toch wisten Michel en Saskia me elke keer weer te motiveren. Michel tijdens de coaching gesprekken, Saskia die me tijdens de lessen net dat extra duwtje gaf om mijn grenzen op te blijven zoeken. Het was allemaal precies wat ik nodig had. Die stok achter de deur om gemotiveerd te blijven om door te gaan. Op naar de volgende week dan maar en daar gingen ze, de kilo’s.. niet heel snel, maar geleidelijk. Eindelijk! Ik voelde me steeds fitter en stiekem begon ik het sporten zelfs leuk te vinden!
Ondertussen zijn we een paar maanden verder en 13 kilo lichter! Ik ben er bijna.. ik ging voor ‘strak in je kerstpak’ nu gaan we door voor de ‘strak in je badpak’ (haha..)
Ik voel me heerlijk! fit, gezonder en ben nog iedere dag blij dat ik gereageerd heb op dat pop-uppje.

Lieve Saskia en Michel, bedankt voor jullie stimulerende en motiverende begeleiding, energie, steun, luisterend oor.. gewoon bedankt voor alles!

Groet,

Kitty